Fox in the Box vydá další hru tvůrce 300: Země a voda – Port Arthur
Novinka zdroj: Nut Publishing

Fox in the Box vydá další hru tvůrce 300: Země a voda – Port Arthur

29. 5. 2023 15:27 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Koncem loňského roku jsme zrecenzovali malou deskovou hru 300: Země a voda, v níž dva hráči v roli Řeků a Peršanů bojují o oblast východního Středomoří. Celá bitva netrvá ani hodinu a byť je v ní poměrně velký podíl náhody, zábavnost jí nechybí.

Její autor Jasuši Nakaguro má ve svém portfoliu spoustu dalších válečných her, z nichž se českému vydavatelství Fox in the Box zalíbila další malá duelovka Port Arthur. Pod tímto názvem vznikla anglická verze v loňském roce, zatímco původní japonská verze z roku 2020 se jmenovala Red Sun Blue Cross.

Hra sleduje konflikt mezi Japonskem a Ruskem, který proběhl v letech 1904 a 1905. Započal japonskou invazí do Koreje a vítězstvím v bitvě u Mukdenu. Bojovalo se ale i na moři s finální bitvou o Cušimu, a právě na námořní bitvy se deskovka Port Arthur zaměří.

Podle Fox in the Box jde o jednodušší hru pro dva hráče, kterou stále dohrajete za 30 až 45 minut. Pravidla jsou ale docela jiná a v rámci tahů se střídá nasazování lodí obou stran, jejich pohyb po mořích a válčení.

Rusové vyhrají v šestém kole v případě, že Japonci nemají žádnou jednotku v Mukdenu. Jinak vyhraje hráč, který má na své straně skórovací žeton, který se přesouvá po jedné stupnici k jednomu nebo druhému hráči podle toho, kdo má zrovna v daném kole převahu na bojišti.

Český vydavatel zatím neprozradil, kdy se hry dočkáme a zda se i v češtině bude jmenovat Port Arthur.

Nejnovější články