Disney Lorcana je předmětem sporu. Ravensburger ji měl ukrást tvůrcům série Legendary
Novinka zdroj: Ravensburger

Disney Lorcana je předmětem sporu. Ravensburger ji měl ukrást tvůrcům série Legendary

8. 6. 2023 8:41 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Pokud jste dosud neslyšeli o hře Disney Lorcana, pak vězte, že se jedná o sběratelskou karetní hru spadající do jednoho pytle s hrami jako Magic: The Gathering, Pokémon a chystanou Star Wars: Unlimited, v níž si stavíte svůj vlastní balíček z karet, které kupujete v náhodně sestavených balíčcích (případně od jiných hráčů).

A jak už název napovídá, v tomto případě bude jedním z hlavních lákadel zástup ikonických postaviček z animáků od Dosneyho, ať už je řeč o Ledovém království, Lvím králi, Mickey Mouseovi, Odvážné Vaianě nebo třeba Medvídku Púovi.

Disney Lorcana se v prvních amerických obchodech začne objevovat od 18. srpna a postupně se rozšíří i do dalších zemí. Za hrou stojí dvojice Ryan Miller a Steve Warner a o produkci a vydání se stará firma Ravensburger. Nicméně tato hra je údajně předmětem podvodu.

Studio Upper Deck (Dungeon Draft, série Legendary a Vs. System 2PCG) totiž včera podalo žalobu na společnost Ravensburger a zmíněného designéra Ryana Millera s tím, že Lorcana mu byla odcizená a zkopírovaná. Studio prý do vývoje této hry investovalo značné množství času a prostředků.

Disney Lorcana 1 zdroj: Ravensburger

Ze samotné žaloby, na kterou se můžete podívat zde, vyplývá, že si Upper Deck najali Millera, který již dříve pro studio navrhl trojici her Dread Draw, Pack of Lies a Aliens: Bug Hunt, aby vedl vývoj stěžejní karetní hry zvané Rush of Ikorr.

Po více než roce práce Miller z kontraktu odstoupil a začal pracovat pro Ravensburger, přičemž si podle Upper Decku „vzal“ s sebou jím vyvíjenou hru, kterou vlastní Upper Deck a kterou teď svět zná jako Disney Lorcana.

Podle zákonů sice není možné mít práva na konkrétní herní systémy, pokud si dotyčný nezajistí vyloženě patent (jako například tvůrci Magiců s ikonou a slovíčkem pro tapnutí karty), ale v tomto případě má jít o krádež celého díla, podvodné jednání, porušení smlouvy a další výrazy, jimiž Upper Deck žalují Ravensburger a Millera.

President společnosti Upper Deck Jason Masherah navíc prozradil BoardGameGeeku, že na dané hře, tedy Rush of Ikorr, se po odchodu Millera dále pracovalo a nadále pracuje a počítá se s jejím vydáním.

Samozřejmě tím získáváme jen jedno stanovisko. Teď budeme jen čekat, jak se k celé situaci vyjádří Ravensburger s Millerem a zda nás čeká komplikované soudní řízení, které se klidně může táhnout roky a je otázka, zda to může nějak ovlivnit blížící se vydání Lorcany.

Ptáte se, proč s tím Upper Deck přišel až teď, když se o Lorcaně ví už poměrně dlouho? Také mi to vrtalo hlavou a napadá mě snad jen to, že podoba hry byla světu do poslední chvíle tajená a teprve v posledních měsících se začala prezentovat hráčům na různých výstavách.

Třeba si ji tam někdo z Upper Decku zahrál (protože mohl mít už dopředu podezření, že kombinace nové sběratelské karetní hry a Millera je podezřelá) a zjistil, že jde o velmi povědomou hru, načež se roztočila právnická kolečka.

Pro teď ale bude lepší si radši nic nedomýšlet a nedělat závěry, dokud nebudeme znát stanoviska obou stran a případné další detaily.

Nejnovější články