Deskovka Horizon Zero Dawn drtí Kickstarter. Opravdu stojí za to?
Novinka zdroj: tisková zpráva

Deskovka Horizon Zero Dawn drtí Kickstarter. Opravdu stojí za to?

8. 9. 2018 14:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Studio Guerrilla Games bylo dlouhá léta známé pouze exkluzivní PlayStation sérií Killzone, aby pak v roce 2015 na výstavě E3 představilo Horizon Zero Dawn jako úplně novou značku. Málokdo jim po čas vývoje věřil, že opravdu dodají to, co slibují. Obrovský otevřený svět, krásné postapokalyptické prostředí s robotickými dinosaury, zajímavý příběh.

1. března 2017, tedy v den vydání hry, všem spadla čelist. Horizon Zero Dawn bylo jedním z největších překvapení loňského roku. Sony opět ukázalo skvělý exkluzivní titul a neočekávané prodeje vystřelily studio mezi světovou špičku. Pokračování sice oznámeno nebylo, ale stěhování do větších prostor a najímání více jak 150 dalších zaměstnanců (k předchozím 250) leccos naznačuje.

Každopádně bude zajímavé sledovat, co dorazí dřív: jestli počítačové pokračování, nebo stolní adaptace. Pokud je totiž videohra ve vývoji už od vydání jedničky, klidně si zaspekuluju o roce 2020. A to je zároveň i rok, kdy dorazí desková podoba.

Plastoví roboti

Horizon Zero Dawn – The Board Game je na Kickstarteru od čtvrteční osmé hodiny večerní. Cíl v podobě 155 tisíc liber byl vybrán za zhruba dvě hodiny a v době psaní tohoto článku je už na trojnásobku. Až budete číst tyto řádky, je dost dobře možné, že částka bude za magickým milionem.

Není to první takový úspěch pro studio Steamforged Games, které na hře úzce spolupracuje s původními tvůrci. Je totiž zodpovědné za deskovku Dark Souls – The Board Game, která vybrala bezmála 4 miliony liber. I další projekt Resident Evil 2 – The Board Game se setkal s úspěchem, byť v tomto případě už na milion nedošlo.

Horizon Zero Dawn – The Board Game zdroj: tisková zpráva

Horizon se tam ale dostane bez problémů. Největším tahákem je samozřejmě vizuál. Figurky sice nejsou nabarvené, ovšem vzhledem k ceně jich dostanete opravdu pořádnou náruč, vypadají krásně, a hlavně jsou naprosto věrné předloze díky renderům, které zapůjčilo přímo studio Guerrilla Games.

Steamforged na to jdou hodně chytře. Jediná možná úroveň příspěvku sedící na rovných 100 librách (cca 2 900 korun) vám garantuje nejen základní hru, ale rovnou i dvě velká rozšíření, a hlavně mraky dalšího obsahu odemykaného pomocí dodatečných cílů. Počet figurek se v tento moment točí už kolem stovky. Mezi nimi najdete známé hrdiny i známá monstra, nechybí Watcheři, Strideři, Scrappeři a Sawtoothové, ale dojde i na Bellowbacka a bandity.

Spolu proti sobě

Hra může vypadat sebelíp, ale když nenabídne dobrou hratelnost, prakticky utratíte nemálo peněz jen za tunu plastu, který možná jednoho plodného dne nabarvíte a posadíte do vitríny. Horizon Zero Dawn – The Board Game je ve svém jádru semikooperativní. Neznačí to ani týmovou hru, ani hru jednoho proti všem.

S ostatními hráči u stolu skutečně spolupracujete v rámci několika menších scénářů, kde se snažíte zlikvidovat všechny nepřátele a splnit cíle mise. Nicméně vyhrát může jenom jeden, a to ten, kdo k dokončení scénáře přispěl největší měrou.

Zároveň však smrt jednoho znamená okamžitou prohru všech zúčastněných. Trochu se obávám, aby nedocházelo k situaci, v níž se zaostávající hráč naštve a dobrovolně se vrhne do nesmyslně obtížného souboje jen proto, aby aktuálnímu lídrovi zabránil ve vítězství. Jestli s tím pravidla počítají a hráči mají jistou možnost ovlivnit hloupé nápady druhých, pak je vše v naprostém pořádku.

Aloy baví deckbuilding

Každý hrdina má svůj vlastní balíček karet, který obsahuje prostředky k zneškodnění nepřátel. Mimo balíček máte vyložené zbraně, které samy o sobě mohou způsobit nějaké zranění, ale pomocí karet z balíčku (například speciální munice) si můžete souboj zjednodušit. Bojuje se klasicky kostkami, takže o výsledku boje nakonec vždy rozhodne náhoda, ale čím více kostkami házíte, tím máte větší šanci na úspěch.

Roboti po vzoru předlohy patrolují po předem vymezené trati, která je buď cyklická, nebo končí mimo mapu. Někdy se může hodit, že silný nepřítel sám odkráčí ze hry, ale jindy mu v tom naopak musíte zabránit. I v deskovce se můžete plížit hustým porostem a používat rozličné vybavení ke zneškodnění nepřátel. Mezi jednotlivými scénáři si navíc vylepšujete balíček u obchodníka, abyste zvládli těžší úkoly ležící před vámi.

Horizon Zero Dawn – The Board Game zdroj: tisková zpráva

Vstoupit, či nevstoupit?

Na deskovou podobu Horizon Zero Dawn jsem se těšil hned od jejího oznámení. Studio Steamforged Games mám zároveň velmi rád, protože ve stolní Dark Souls – The Board Game se mu podařilo zachytit podstatu předlohy prakticky dokonale a následně ji celou vměstnat do dle mého názoru ještě lepší karetky Dark Souls – The Card Game. Jeho figurky jsou navíc kvalitní. Nejsou to sice Cool Mini Or Not, ale jejich velikost napomáhá atmosféře v soubojích s bossy.

Na gigantické figurky vsází i Horizon Zero Dawn – The Board Game. Měřítko je standardní, tedy hrdinové měří nějakých 32 milimetrů, avšak vaši protivníci mohou dosahovat klidně i čtyřnásobné výšky. Za toho největšího giganta musíte vysolit další tisícovku, což rozhodně není sranda pro každého.

Pokud vám za zmiňované bezmála tři tisíce nestačí základní hra se dvěma rozšířeními a desítkami dodatků a zároveň vás neláká utratit další čtyři tisíce za čtyři megabossy, dodatečné rozšíření The Frozen Wilds se zdá jako nejrozumnější volba. Dostanete nový biom, dva Scorchery, dva Frostclawy a dva další hrdiny.

Horizon Zero Dawn – The Board Game zdroj: tisková zpráva

Přiznám se, že jsem hru podpořil okamžitě, jak se na Kickstarteru objevila. I tak jsem až 160. v pořadí. Když pak vyšly záběry z hraní a pořádně jsem si pročetl kampaň, znejistěl jsem. Hra rozhodně vypadá solidně, figurky jsou nádherné, téma ojedinělé a semikooperativní podstata skýtá mnoho možností. Nicméně jsem asi čekal víc. Deskovku nehodnotím, nemám jak, ale takový je můj dojem.

Asi už toho plastu mám doma nějak moc a vidina toho, že se nyní zbavím tří tisíc a na hru budu čekat do března roku 2020, je pro mě větší překážkou než kdysi. Ale ještě neházím flintu do žita. Uvidím za tři týdny, kdy se kampaň dostane ke svému konci. Cena hry se totiž nemění, ale její obsah je s každým dalším dnem plnější a koupě tedy výhodnější. Poštovné navíc není vražedné, „jen“ 575 korun. Jaký je váš názor na tuto adaptaci?

Nejnovější články