Další dvě hry z vláčkové řady 18xx na obzoru: 18Cuba od Lonnyho a estonská roll & write Arabella
Novinka zdroj: Lonny Games

Další dvě hry z vláčkové řady 18xx na obzoru: 18Cuba od Lonnyho a estonská roll & write Arabella

21. 12. 2022 14:30 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Nadšencům do vláčků pravděpodobně není cizí jméno Leonhard Orgler. Jedná se totiž o již velice zkušeného rakouského matadora tohoto stolního subžánru, kdy jeho první titul vyšel už v roce 1994. Jeho specialitou jsou takzvané 18xx tituly, které hráče přenáší do různých zemí 19. století, kde na vlastní kůži zažívají dobovou vlakovou situaci. Pro našince pak můžeme zmínit především 18CZ, tedy titul zasazený do Česka a 18Lilliput, obě od stejného autora a obě počeštěné vydavatelstvím Fox in the Box. Každopádně nyní se tvůrce vrací s projektem 18Cuba pro 2 až 6 hráčů.

Ano, to znamená, že tentokrát se podíváte na prosluněnou Kubu, kde na vás čeká osm velkých společností a jedna společnost státní, která bude operovat s vyřazenými vlaky a pevnými stanicemi na mapě. Každopádně když už se nacházíte na Kubě, tak nesmí chybět ani cukrová třtina a cukr (zastoupen šesti menšími společnostmi), který můžete vyzvedávat za pomoci speciálních vozů a převážet do doků, čímž si lze obohatit příjem. Cukr je ale třeba samozřejmě nějak uvařit, takže v rámci přepravy nebudou chybět ani stroje na podporu cukrovarů.

Jinak se ale jedná o tradiční 18xx titul. Pokud tedy s touto odnoží vlakových her nejste obeznámení, tak se jedná o hry připomínající šachy, tudíž je prvek náhody eliminován na to nejmožnější minimum, kdy hlavní složkou úspěchu je důvtip a chytře provedené tahy. Hráči investující do jednotlivých železničních společností a využívají je k budování tratí, nákupu vlaků a celkovému rozvoji společností, aby jim coby akcionářům vynášely tučné dividendy. Vítězem se stane hráč s nejvíce penězi a největšími hodnotami v akciích.

18 Cuba zdroj: Lonny Games

Zájemci mohou hru získat v rámci kampaně na Kickstarteru, kde již úspěšně pokořila požadovanou částku v hodnotě necelých 604 000 korun. Pro zisk samotné hry poté musíte zaplatit v přepočtu alespoň 1 820 korun. K této částce je ještě potřeba připočíst 370 korun za dopravu, ale další poplatky už vás nečekají. Pokud případně pojedete na veletrh Essen Spiel 2023, je možné si titul vyzvednout na místě a ušetřit tak na poštovném.

Zajímat by vás ale mohlo, že v rámci kampaně nejsou nastavené žádné bonusové cíle. Avšak po jejím uplynutí si můžete dokoupit třeba různé starší hry, jako je 18Mag a jeho rozšíření, 1888-N, 1824 či už zmíněné hry 18CZ a 18Lilliput. Také zde ale naleznete i několik doplňků jako třeba pořadač na hexy, který se hráčům 18xx her určitě neztratí.

A jestli vláčkových her máte stále málo, můžete navštívit ještě Gamefound, kde zase lze podpořit vznik 18xx roll & write hry Arabella od autorky Signe Aasoja. Hra chce nabídnout obvyklý zážitek pro 1 až 4 hráče v tomto moderním žánru, zasazená bude do Estonska a pokusíte se v ní získat co možná největší počet vítězných bodů, které generujete stavěním tratí, jejich spojováním, získáváním vlaků, skupováním podílů a sbíráním dividend.

Každopádně uvidíme, jestli projekt vůbec spatří světlo světa. V kampani sice ještě zbývá 20 dní do konce, avšak zatím se vybralo pouze 54 % z požadované částky, která činí necelých 339 000 korun. Jestli se ale hru rozhodnete podpořit, tak byste měli vědět, že jedna kopie vás vyjde zhruba na 1 000 korun doplněných o 390 až 490 korun za dopravu a další poplatky za VAT. Případně opět půjde titul vyzvednout v Essenu.

Nejnovější články