Civilizační Monumental vyjde v češtině
Novinka zdroj: Blackfire

Civilizační Monumental vyjde v češtině

6. 2. 2023 11:45 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Pomalu, ale jistě se přikradl další týden, který nelze odstartovat jinak než dalšími novinkami z našich luhů a hájů, specificky ze světa vydavatelství Blackfire. To před víkendem vypustilo do prodeje Marvel United: X-Men a Marvel United: Deadpool, tedy další nálož pro oblíbenou komiksovou „chibby“ sérii. Tím bylo opět posilněno již velmi rozlehlé portfolio vydavatele, které brzy rozšíří i civilizačka Monumental, respektive její retail verze, v níž namísto figurek naleznete žetonky.

Hra vyšla původně už v roce 2020 a stojí za ní Matthew Dunstan, kterého můžete znát třeba díky deskovkám Elysium, Bylo Nebylo nebo Ďábelskému profesoru a citadele času. Vzhledem k tomu, že se jedná o civilizační hru, dočkají se v ní 1 až 4 hráči strategického zážitku, ve kterém se pokusí svůj národ vést k těm nejzářnějším zítřkům.

K těm je může přivést rozvoj hlavního města, jež je složené z karet v mřížce o velikosti 3x3. Tyto karty pak hráči v kolech mohou aktivovat, čímž získají různé zdroje, které je posilní ve vědě, vojenství, výrobě či kultuře. Zároveň ale také budou získávat zlato, které lze využít při různorodých akcích. Finta ale spočívá v tom, že v rámci jednoho kola nelze aktivovat všechny karty, tudíž si hráči musí důkladně rozmyslet své kroky.

Město lze také rozšiřovat skrze karty, které za získané zdroje „zakoupíte“ ze společné nabídky. Dobrou skladbou města a jednotlivých bonusů se tedy postupně dostanete k čím dál efektivnějším kombinacím a město pozvednete do zcela nových výšin. Toto snažení vás navíc vezme na výlet skrz různé historické éry, kdy třeba karty z industriálního období jsou silnější než ty ze středověkého, avšak jejich nákup je přirozeně dražší. Pozor ovšem musíte dávat i na modulární desku uprostřed stolu, na níž se nachází provincie, jež se svou armádou můžete dobýt.

Přesné datum vydání oznámeno prozatím nebylo. Nicméně zájemci by neměli čekat příliš dlouho, jelikož česká verze hry Monumental je už na cestě do České republiky z výrobny v Číně. Cena bude odhalená s blížícím se vydáním.

Nejnovější články