Chystá se dětský Divukraj. V příštím roce vyjde i v češtině
Novinka zdroj: Starling Games

Chystá se dětský Divukraj. V příštím roce vyjde i v češtině

5. 12. 2022 10:43 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jestli vám z nějakého důvodu unikla budovatelská hra Divukraj (v originále Everdell), tak byste to pravděpodobně měli napravit, jelikož jde o věru výborný projekt návrháře Jamese A. Wilsona, v němž se přesunete do propracovaného kouzelného zvířecího světa a pokusíte se vystavět městečko. Hra má nejen nádherné ilustrace, ale i opravdu skvělé kritické ohlasy (BGG ukazuje souhrnné hodnocení 8,1 z 10 z celkových 40 373 uživatelských recenzí).

Ale i přes pohádkový vizuál se v žádném případě nejedná o hru jenom pro děti. Ti vyloženě nejmenší měli do teď spíše smůlu. To by však měl oznámený My Lil' Everdell (v překladu něco jako Můj malý Divukraj?) úspěšně napravit. Jak samotný název napovídá, jedná se o dětskou verzi klasického Divukraje. Její principy si tedy velice jednoduše osvojí téměř kdokoliv, takže by mohlo jít o ideálního kandidáta na rodinnou zábavu, která navíc pořádně potrénuje mozek těch nejmenších, stejně jako zlepší jejich soustředění.

Příjemným kořením celé této verze je i její samotný koncept. Hlavními hrdiny se totiž stanou místní zvířecí caparti, kteří budou předstírat, že jsou dospělí. To znamená, že budou imitovat úkony, které dělají jejich dospělácké varianty a pokusí se postavit své vlastní malé předstírané městečko za pomoci nashromážděných zdrojů. Jednoduše kouzelné.

Hra je určená pro jednoho až čtyři hráče na zhruba 30 minut (maximálně však 60). Doporučený minimální věk dítěte je 6 let, ale to se samozřejmě bude subjektivně lišit. Pravidla poté můžete podrobněji prostudovat zde.

Žádná taková zpráva se nemůže obejít bez pomyslné třešničky na dortu. České vydavatelství Rexhry proto rovnou včera večer oznámilo, že dojde i na český překlad. Na něm už se usilovně pracuje, protože společnost o projektu nějakou dobu věděla, ale nesměla nic prozradit a hra by měla vyjít někdy v příštím roce.

Pokud by vás zajímalo srovnání třeba s poměrně přístupnými Útulnými doupaty, tak My Lil' Everdell by měl stále nabídnout ještě o něco větší přístupnost. Teď už jenom musíme doufat, aby se k nám časem podívaly i ty velice pohledné puzzle...

Nejnovější články