Boj mezi Světlou a Temnou stranou Síly bude pokračovat v karetce Star Wars: The Deckbuilding Game. A rovnou v češtině
Novinka zdroj: Fantasy Flight Games

Boj mezi Světlou a Temnou stranou Síly bude pokračovat v karetce Star Wars: The Deckbuilding Game. A rovnou v češtině

4. 11. 2022 10:42 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Svět kultovních Hvězdných válek je vyloženě líhní pro vyprávění různých příběhů. Ale také se jedná o perfektní hřiště, v němž se může odehrávat bezpočet různých her – ať už stolních nebo digitálních. A v průběhu let se tyto počty jenom zvyšují, přičemž společnost Fantasy Flight Games chystá další přírůstek. Jedná se o karetní hru Star Wars: The Deckbuilding Game, o jejíž existenci jsme se dozvěděli už během srpna na Gen Conu, avšak nyní dochází na její plnohodnotné představení.

O její návrh se postaral Caleb Grace, který s vydavatelstvím spolupracoval třeba na Marvel Champions a karetní hře ze světa Pána prstenů, tudíž s tímto typem deskovek má bohaté zkušenosti. A ty zde chce proměnit do zábavného zážitku pro dva hráče, kteří si vyberou, zda budou kopat za mocné Impérium, nebo Povstaleckou alianci. Následně se pustí do vzájemného duelu, z něhož jako vítěz povstane ten, který jako první zničí tři základny druhé strany (ano, Hvězda smrti nechybí).

Celkově se tedy má jednat o titul, do kterého bude velice lehké naskočit, jelikož nebude mít žádná komplikovaná pravidla. V jednoduchosti začínáte s balíčkem 10 karet, z nichž sedm jen generuje zdroje, zatímco ostatní lze použít k útok. Nejsou ale příliš silné, a tak si za vygenerované zdroje budete pořizovat mocnější karty z aktuální nabídky uprostřed stolu, které vám propůjčí větší „palebnou“ sílu, ale také případné jiné bonusy. Jenom počítejte s tím, že nově nakoupené karty nelze využít hned a musíte počkat na zamíchání svého odhazovacího balíčku, jak jsme u deckbuildingů ostatně zvyklí.

Star Wars - The Deckbuilding Game karty zdroj: Blackfire

Aby to celé ale dostalo nějakou dodatečnou dynamiku, tak kromě útoku na samotné základny můžete útočit i na nepřátelské karty v nabídce karet, čímž se nejen dostanete ke speciálním odměnám, ale hlavně omezíte možnosti nákupu pro protivníka. Kromě toho je potřeba ještě počítat s velkými křižníky, jenž fungují jako dodatečná obrana základny a se samotnou Silou, která se skrze akce bude neustále posouvat na jednu či druhou stranu.

Jakmile se ocitá na vaší straně, můžete zahrát různé speciální schopnosti karet, ale také se třeba dostanete k bonusovému zdroji. Zapomenout se poté nesmí ani na to, že jakmile zničíte první základnu nepřítele, tak další dvě do hry přinesou nové vlastnosti, které soupeři mohou přinést nezanedbatelné pasivní bonusy, díky kterým bude jeho dobývání zase o něco komplikovanější.

Star Wars - The Deckbuilding Game box zdroj: Blackfire

Vydání je naplánované na začátek března příštího roku, kdy se cena bude pohybovat kolem 1 000 Kč. Zároveň je ale dobré dodat, že se nejedná o živoucí karetní hru (Living Card Game), jako třeba v případě zmíněných Marvel Champions či Arkham Horroru od stejné společnosti, tudíž se nebudeme muset potýkat s velkou hromadou rozšiřujících balíčků a kartiček. V případě úspěchu se ale s nějakou expanzí asi počítat dá.

A na konec ta pravděpodobně nejpříjemnější zpráva. S oficiálním představením hry Star Wars: The Deckbuilding Game se totiž rovnou ozvalo i české vydavatelství Blackfire, které oznámilo, že hru vydá v českém překladu spolu se zahraničním vydáním. To znamená, že se do duelů dvou stran Síly můžete pustit i bez znalosti cizího jazyka. Českému vydavatelství bohužel nebylo dovoleno přeložit podtitul hry, a tak i na české krabičce bude „The Deckbuilding Game“, jak se můžete přesvědčit na obrázku výše.

Tak co, už přemýšlíte nad tím, na jakou stranu se postavíte? A proč je to zrovna Impérium?

Nejnovější články