Ascendancy je „ultimátní“ 4X worker placement, který vzal Kickstarter útokem
Novinka zdroj: Foto: Matthew Meeple

Ascendancy je „ultimátní“ 4X worker placement, který vzal Kickstarter útokem

23. 8. 2023 16:41 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Matthew Meeple svůj deskoherní projekt Ascendancy vůbec poprvé představil už v roce 2018. Od té doby na něm tvrdě pracoval a aktivně ho zdokonaloval. Cesta to byla rozhodně dlouhá, ale nakonec přináší své plody. Meeple konečně mohl spustit crowdfundingovou kampaň na Kickstarteru, kde hra vybrala více než šestnáctinásobek požadované částky a zaplatila se během prvních deseti minut. A není se čemu divit.

Hráče jistě nalákalo, že se autor inspiroval u mnoha různých populárních značek, mezi které patří Heroes of Might & Magic III, série Civilization, Magic The Gathering nebo Hra o trůny. Z každé si vzal nějaký prvek, který podle jeho slov přetavil do „ultimátního 4X worker placementu“ pro 1 až 4 lidi.

Hráči se proto podívají do fantasy světa, ve kterém se ujmou vedení jednoho ze čtyř dostupných rodů prahnoucích po moci a trůnu. Postupně tak budete získávat území, nové pohůnky a během toho se bude rozrůstat váš rod. K vítězství poté vede mnoho cest, kdy se lze zaměřit na ekonomiku, válčení, vývoj i budování. Volba je čistě na vás.

Hra vás nebude ale omezovat ani v tom, jakým způsobem chcete hrát. Lze proto soupeřit s ostatními, ale také s nimi spolupracovat. Půjde se spojit do jednotlivých týmů, ale také se mohou utkat všichni proti všem. Odyseu vašeho rodu také můžete zažít klidně v rámci pouhého jednoho sezení, ovšem je zde možnost ji propojit do většího navzájem propojeného vyprávění, kde si zahrajete za několik generací.

Zmíněné propojení by se také mělo postarat o velkou míru znovuhratelnosti. Tím, jak budete hrát jednotlivé partie, si postupně odemknete nové technologie, schopnosti i scénáře, jež udrží zážitek svěží. Velký důraz se poté dává na možnosti vylepšování, kdy údajně má jít upgradovat všechno a všichni, což přináší ještě větší možnosti toho, jakým způsobem vést svůj rod.

Skutečně to působí jako megalomanský projekt, který v sobě kombinuje ohromné množství různých příchutí, ekonomikou ve stylu euro her počínaje, legacy-lite prvky pokračujíce, a souboji s příchutí JRPG s lehkým přídavkem náhodnosti hodů kostek konče. A když se podíváme na první ohlasy, zjevně se to opravdu povedlo dát dohromady do skvělého zážitku. Nejlepší ale bude, když si ho vyzkoušíte na vlastní kůži, například skrze Tabletop Simulator.

Ascendancy 1 zdroj: Foto: Matthew Meeple

Jestli i poté budete autorovi věřit, můžete si za zhruba 2 200 korun pořídit základní verzi s nárokem na bonusové cíle, které zlepšují kvalitu jednotlivých komponent. Nicméně movitější zájemci mají ještě možnost si za 3 500 korun zakoupit jeden z výhodných balíčků. V tom prvním ke hře získáte sadu detailních figurek, zatímco v druhém zástup několika doplňků. Patří do nich podložka, obaly na karty, kovové mince, speciální kostky a věž na jejich házení. Tohle všechno dohromady vás vyjde na 4 400 korun.

K výše uvedeným cenám si samozřejmě musíte připočítat dopravu, která se pohybuje od 650 do 825 korun, stejně jako dodatečnou daň. Vzhledem k tomu, že se Ascendancy už opravdu dlouho testuje, doručení by nemělo zabrat dlouho. Aktuálním nejpozdějším termínem je červenec 2024. Tvůrci ale doufají a chtějí titul k zájemcům dostat dříve.

Nejnovější články