Albi Update přinesl Robina Hooda, trojici rozšíření, Anno 1800 i RPGčka pro nejmenší
Novinka zdroj: Albi

Albi Update přinesl Robina Hooda, trojici rozšíření, Anno 1800 i RPGčka pro nejmenší

3. 7. 2023 17:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Albi si na poslední červnový den připravilo další video z cyklu Albi Update, ve kterém se průběžně oznamují nové chystané tituly, případně se upřesňují informace o těch již představených. Nejinak tomu bylo i tentokrát, takže se příznivci společnosti a zajímavých stolních zážitků opět mohou těšit na brzká vydání zástupu her a rozšíření.

Robin Hood a jeho dobrodružství

Na úplném začátku se konečně objevila česká verze hry The Adventures of Robin Hood od Michaela Menzela, která původně vyšla už v roce 2021. Na překlad se proto kvůli různým peripetiím čekalo trochu déle, než se předpovídalo, ale 15. srpna se už konečně tuzemští hráči dočkají za doporučenou cenu 1 299 korun.

A na co že se to mohou těšit? Především na rodinný kooperativní zážitek, ve kterém se podíváte do světa ikonického zbojníka a jeho přátel, kteří se snaží překazit plány zlotřilého šerifa z Nottinghamu. Čeká je proto napínavý příběh, obohacený o unikátní herní plán připomínající adventní kalendář, i zajímavý systém pohybu využívající figurky různých délek.

Série Malí hrdinové – Království draků a Akademie kouzel

Akademie kouzel zdroj: Albi Akademie kouzel zdroj: Albi

Příjemně vypadajícím projektem je také série Malí hrdinové, která nabízí hraní na hrdiny pro naprosté začátečníky, kterým usnadní vstup do tohoto žánru. Knihy vysvětlí principy takového hraní a zároveň nabídnou 4 připravené scénáře, které je společně s vypravěčem těmito pravidly provedou v rámci zajímavého příběhu a světa.

Vybírat půjde ze dvou knih: Království draků přináší tradičnější fantasy plné hrdinů a mytických bytostí, zatímco Akademie kouzel míří spíše na příznivce současnějších kulis, jelikož se odehrává v moderním světě, ve kterém existuje magie. Obě knihy vyjdou už 18. července a stát budou 299 korun.

Parky: Do divočiny

Mezitím, nadšenci do turistiky jistě ocení překlad druhého rozšíření pro líbezné Parky. Podobně jako v případě Po setmění není expanze Do divočiny vyloženou nutností, ale jestli si chcete zážitek rozšířit, rozhodně koupí neprohloupíte. Dostanete nové karty parků, čutor, vybavení i období, jež dodávají zajímavé efekty. Nechybí ani dodatečné žetony zvířat a fotografií. To vše bude na pultech od 24. srpna za 499 korun.

What Do You Meme? – rodinná a cestovní edice

What Do You Meme cestovní zdroj: Albi What Do You Meme rodinná zdroj: Albi

Další novinka potěší především příznivce internetových memů a humorných party her. Albi 22. srpna na trh uvede dvě nové edice populárního What Do You Meme? První z nich je kompaktnějším cestovním balením, které nenabízí tolik karet, ani velké množství vulgarismů, ale zase se tím snížila i cena na příjemnějších 399 korun.

V podobném duchu se nese i rodinná edice, která je vhodná i pro mladší hráče (12+) a nabízí témata, jež jsou běžná v rodinách. Tato verze bude stát 699 korun. Jestli byste spíše chtěli původní verzi, dobrou zprávou je, že ve stejný den dorazí její dotisk.

Znovuvydání Dominion: Pobřeží

Dominion - Pobřeží zdroj: Albi

Vydavatelství se současně rozhodlo udělat radost všem příznivcům kultovní hry Dominion, která se nejen u nás hraje dodnes. Na popud četných žádostí fanoušků se společnost rozhodla, že na trh znovu uvede jedno z nejpopulárnějších rozšíření pro tento titul – Pobřeží.

Jestli si na něj nepamatujete, přináší do základu nové karty království a dlouhodobé karty, jimiž získáte výhodu i v kolech protihráče. Také v nich naleznete tabulky Ostrova, Pirátské lodě a Domorodé vesnice, kde můžete odkládat karty a ukládat naloupené mince. Rozšíření bude tentokrát stát 1 199 korun a na pulty obchodů dorazí 19. září.

Anno 1800

Anno 1800 zdroj: Albi

Ačkoliv předplatitelé programu Albi Exclusive si mohou Anno 1800 užívat už od konce minulého roku, tak „běžní“ smrtelníci se dočkají až 5. září za 1 099 korun. Dobrou zprávou ale je, že zážitek to je pořádně ozkoušený, tudíž lze prohlásit, že jde o povedenou adaptaci, která strategické snažení ze známé videoherní série skvěle převádí na stoly.

Čeká vás proto postupné budování ostrova a doprovodné ekonomiky, během kterého je potřeba plnit požadavky jednotlivých skupin obyvatel, aby se vám dařilo. Také soupeříte s ostatními hráči, kteří si budují svůj vlastní ostrov, ale zároveň s nimi potřebujete obchodovat, jelikož veškeré potřebné suroviny pro další rozvoj vyrobíte jen těžko.

Vinohrad: Toskánsko

Vinohrad: Toskánsko zdroj: Albi

Svého podrobného představení se také dočkalo rozšíření Toskánsko pro populární Vinohrad. Jeho hlavní novinkou je dodání tří nových herních modulů, které lze různě kombinovat.

Očekávat můžete rozšířený herní plán (a tedy i možnosti získávání vlivu), specializované pracovníky s unikátními schopnostmi i možnost stavby různých zařízení dodávajících unikátní bonusy. Cena tohoto nového obsahu je 899 korun a na vaše stoly by měl doputovat 13. července.

Ostrov pokladůVirtú – umění vládnout

Během videa se své zmínky taktéž dočkal Ostrov pokladů, který si už můžete zakoupit. Jde o unikátní rodinnou hru, která je mimo jiné součástí předplatného Albi+, kde se jeden hráč zhostí role napovídače, zatímco ostatní se za pomoci kružítek, šablon a dedukce snaží najít jeho bájný poklad. Jde proto o kombinaci blafování, zakreslování a dedukce v pirátských kulisách. Doporučená cena hry je 1 199 korun.

Připomínka také padla ohledně Virtú – umění vládnout. Vydání této strategie se již blíží (20. července), proto by vládci měli začít přemýšlet nad tím, jak se stát tím nejmocnějším „pánem Itálie“ v období renesance. Stejně jako v případě předchozí zmíněné hry i zde je cena 1 199 korun, kterou si obhájí především zajímavá kombinace několika prvků.

Nejnovější články