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Opatství a starosta
Toto rozšíření nelze hrát samostatně – budete potřebovat  
základní hru Carcassonne, do níž ho můžete začlenit úplně  
nebo i jen částečně. Toto rozšíření můžete také libovolně  

kombinovat se všemi ostatními rozšířeními hry Carcassonne.

HERNÍ MATERIÁL

• 12 kartiček krajiny (na rubu označených symbolem , abyste je kdykoliv snadno 
rozlišili) 

• 6 kartiček opatství 

• 6 dřevěných figurek starostů 

• 6 dřevěných figurek vozů 

• 6 dřevěných figurek statků 

PŘÍPRAVA HRY
Nejprve rozdejte každému hráči po jedné kartičce opatství (hraje-li méně hráčů, zbylé nechte 
v krabici). 
Poté pečlivě zamíchejte lícem dolů nové kartičky krajiny mezi kartičky ze základní hry a jako 
obvykle z nich vytvořte několik dobíracích sloupečků.

Každý hráč dále obdrží figurku starosty, vozu a statku ve své barvě a přidá je k ostatním 
figurkám ve své zásobě (přebytečné figurky opět nechte v krabici).

Na této kartičce se nacházejí dvě oddělené 
části města. Část města se štítem díky 
mostu také sousedí s loukou dole, což má 
svůj význam při vyhodnocení sedláků.  

Cesta na této kartičce není přerušena. 
Nahoře cesta louku dělí, dole nikoliv.  
I to má velký význam při vyhodnocování 
sedláků.

Na této 
kartičce se 
nacházejí 
dvě oddělené 
části města.

Zde cesta 
uprostřed 
louky končí.

NOVÉ KARTIČKY KRAJINY

Nové kartičky se přikládají k hernímu plánu podle všech obvyklých pravidel základní hry.

Podrobný PoPis nových kartiček
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Chcete-li přiložit k hernímu plánu své opatství, 
nedobíráte si na začátku tahu žádnou kartičku. 
Opatství je možno přiložit jen na takové místo 
pro kartičku, které je již ze všech čtyř stran 
obklopeno jinými kartičkami – dojde tedy 
k zaplnění mezery.

Je lhostejné, jaký je na nich terén – opatství může 
navazovat na cokoli – louku, cestu  
i město. Není-li nikde na herním plánu žádná 
vhodná mezera k dispozici, není možné opatství 
přiložit. 

Hra končí až v  okamžiku, kdy je přiložena 
poslední kartička a  zároveň žádný z  hráčů už 
nemůže nebo nechce přiložit ani své případně 
dosud zbylé opatství.

1. Přiložení kartičky

OPATSTVÍ

Zde se cesta dotýká 
města, takže dělí 
louku na tři 
oddělené části.

Zde cesta nekončí, 
ale míří ven 
z kartičky ve všech 
třech směrech.

Pro opatství platí stejná pravidla jako pro klášter. Můžete tedy na něj umístit figurku jako 
mnicha. 

2. Umístění figurky družiníka

Přiložením opatství jsou území (tj. cesty, města 
apod.) na všech čtyřech navazujících stranách 
z  této strany uzavřena. Došlo-li k  úplnému 
uzavření cest, klášterů nebo měst, dojde k jejich 
vyhodnocení podle obvyklých pravidel.  
Samotné opatství se vyhodnocuje shodně jako 
klášter.  

3. Započítání bodů

Příklad: Volné místo je ze všech čtyř 
stran obklopeno kartičkami, červený 
hráč tedy může přiložit své opatství. 

Příklad: Přiložením opatství červeného hráče 
je uzavřena a vyhodnocena cesta obsazená 

figurkou modrého hráče, který získá 3 body. 
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STAROSTA

STATEK

Figurku starosty můžete umístit na herní plán do města místo rytíře. Ve městě nesmí být 
v  takovém okamžiku žádná jiná figurka hráče (ani družiník, ani starosta – platí tedy 
obvyklá pravidla pro umístění figurek, neutrálních figur jako např. víly z  3. rozšíření 
„Princezna a drak“ se to netýká).

2. Umístění figurky starosty

Statek můžete umístit na herní plán místo své figurky. Je možné ho umístit jen na místo 
dotyku čtyř kartiček, přičemž na všech musí být v místě dotyku pouze louka.

Stále platí, že jedna ze čtyř kartiček v místě dotyku musí být přiložena v právě probíhajícím 
tahu, jinam nelze statek umístit.

Je lhostejné, zda se na dané louce nacházejí sedláci, ale jiný statek se na ní nacházet nesmí. 
Statek zůstává na herním plánu stát až do konce hry. 

2. Umístění statku

Při vyhodnocování města má starosta sílu odpovídající počtu štítů ve městě – za každý 
štít sílu 1. 

Jsou-li v okamžiku vyhodnocení ve městě další figurky, je jejich síla následující: 
• Rytíř (obyčejný družiník) má sílu 1.
• Velká figurka (z 1. rozšíření) má sílu 2.
•  Síla starosty je dána součtem štítů ve městě, jak je uvedeno výše. Není-li ve městě 

žádný štít, je síla starosty 0.
Při vyhodnocení se sečte síla všech figurek příslušných hráčů. Body za uzavřené město 
dostane hráč, jehož celková síla figurek je nejvyšší, v případě shody obdrží body všichni 
příslušní hráči (vše dle obvyklých pravidel). Na množství přidělovaných bodů za město 
nemá starosta žádný vliv. Po vyhodnocení se 
starosta jako ostatní figurky vrací do zásoby 
příslušného hráče.

Je-li vyhodnocováno město, v němž stojí pouze starosta, ale není v něm žádný štít, je síla 
starosty pořád 0 a příslušný hráč žádné body nezíská.

3. Započítání bodů

Příklad: Starosta červeného 
hráče má sílu 3 (ve městě jsou  

3 štíty), figurky modrého hráče 
mají dohromady sílu 2.  

Červený hráč získá 20 bodů, 
modrý nezíská nic.
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VYHODNOCENÍ SEDLÁKŮ PŘI POSTAVENÍ STATKU
Jsou-li na louce, kam byl postaven statek, nějací sedláci 
(lhostejno, komu patří), dojde hned k vyhodnocení dané 
louky jako na konci hry. Hráč nebo hráči s  největším 
počtem sedláků na louce dostanou po 3 bodech za každé 
uzavřené město na vyhodnocované louce. 
Figurky sedláků se poté vrátí do zásoby příslušných hráčů.

VYHODNOCENÍ SEDLÁKŮ PŘI SPOJENÍ LOUKY

Na louku, kde je statek, není dovoleno umístit žádného nového sedláka. Může se však 
stát, že přiložením nové kartičky dojde k připojení louky, na které se již nějací sedláci 
nacházejí. V takové situaci se eventuálně nejprve umístí figurka na novou, právě přiloženou 
kartičku (pokud to je v souladu s pravidly možné), vyhodnotí se případně uzavřená území 
a poté dojde k vyhodnocení připojených sedláků. Postupuje se 
podobně jako při obvyklém vyhodnocování luk, ovšem za 
každé sousedící uzavřené město se přiděluje jen 1 bod místo 
3. Všichni připojení sedláci se po vyhodnocení louky také vrátí  
do zásoby příslušných hráčů.

VYHODNOCENÍ STATKU NA 

3. Vyhodnocení a započítání bodů

Příklad: Na všech 
kartičkách je v místě dotyku 
jen louka, červený hráč sem 
smí statek postavit.

Na spodních kartičkách  
je v místě dotyku část  

města, sem červený statek 
postavit nesmí. 

Příklad: Červený umístí svůj  
statek podle obrázku. Modrý získá 

6 bodů (po třech za obě uzavřená  
města na louce) a vezme si svou  

figurku sedláka zpět. 

Příklad: Přiložením zvýrazněné 
kartičky došlo k připojení obou 

sedláků k louce se statkem. 
Červený i modrý hráč získají  
každý 2 body za dvě sousedící 

uzavřená města a vezmou  
si své figurky sedláků zpět. 

3 doky
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KONCI HRY
Za každé uzavřené město na louce se statkem získá příslušný hráč 4 body.  
Je-li na louce statků více, získají body všichni příslušní hráči.

VŮZ

Vůz je možné umístit na herní plán místo vlastní figurky za dodržení všech obvyklých 
pravidel, ovšem pouze na cestu, město, klášter nebo opatství. Na louku vůz umístit nelze.

2. Umístění vozu

Při vyhodnocování cesty, města, kláštera či opatství se počítá vůz jako běžná figurka 
družiníka.

Poté je možné si vůz vzít zpět do své zásoby, nebo (na rozdíl od družiníka) je možné ho 
přemístit na sousední neuzavřenou a  neobsazenou cestu, město, klášter či opatství. 
Sousední území je takové, které se nachází na téže kartičce nebo na kartičce sousedící 
vodorovně, svisle nebo úhlopříčně, a opět platí všechna všeobecná pravidla pro umísťování 
figurek. Pokud není žádné vhodné sousední území k dispozici (tj. nesmí být uzavřené ani 
obsazené), musí si příslušný hráč vzít svůj vůz zpět do své zásoby. Týká-li se vyhodnocení 
více vozů, rozhoduje se o přemístění vozu nejprve hráč na tahu, ostatní následují po směru 
hodinových ručiček.

3. Vyvolání vyhodnocení a započítání bodů

Příklad:
Červený získá 3 body za 
uzavřenou cestu. Poté může 
vůz přemístit na klášter nebo 
na město dole.

Příklad:
Červený získá 6 
bodů za uzavřené 
město. Poté může 
vůz přemístit na 
klášter nebo cestu 
vpravo dole. Cesta 
vlevo nahoře už je 
uzavřená a město 
vlevo dole je 
obsazeno modrou 
figurkou. 

Opatství 

a starosta
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Tento přehled slouží jen jako reference pro ujasnění. Nehrajete-li s příslušnými 
rozšířeními, můžete ho ignorovat.

Přehled kombinace pravidel jednotlivých variant hry

STATEK
2.  rozšíření: Při vyhodnocení sedláků pomocí statku dostanete rovněž o 1 bod navíc 

za každé uzavřené město na dané louce, pokud na ní máte většinu sedláků 
s prasátkem. Prasátko můžete ke svému sedláku přiřadit i v tahu, v němž přiložíte 
kartičku, která sedláka připojí k louce se statkem. V takovém případě dostanete  
2 body za sedláka s prasátkem za každé uzavřené město na dané louce (pro 
názornost předpokládáme, že na připojené louce žádné další figurky nejsou) 
a sedláka i prasátko si vezmete zpět do své zásoby. 

3.  rozšíření: Drak statek nežere, vílu nelze přiřadit ke statku. Při nasazení statku  
na herní plán nelze využít tajné chodby. 

4.  rozšíření: Statek nelze pomocí funkce věže zajmout a nelze ho postavit na díl 
věže. 

6.  rozšíření: Při vyhodnocení sedláků pomocí statku je možné přidat i družiníky 
z Tržiště města Carcassonne. Za sedláky získáte body jako obvykle, poté si je 
vezmete do své zásoby. Pokud umístíte na herní plán statek a při případném 
vyhodnocování nezískáte žádné body, můžete umístit jednoho družiníka do 
města Carcassonne. 
Stádo prasátek (rozšíření „Řeka II“) nepřináší žádné dodatečné body za statek,  
ale za sedláky na louce ano.

8.  rozšíření: Hrad přináší za statek a sedláky vyhodnocované při postavení statku 
o 1 bod více než uzavřené město.

STAROSTA A VŮZ

3.  rozšíření: Při umístění obou figurek lze využít tajné chodby, ale pouze na území, 
kam je lze v souladu s pravidly umístit.

4.  rozšíření: Obě figurky lze zajmout pomocí funkce věže, starostu ani vůz nelze 
postavit na díl věže.

6.  rozšíření: Obě figurky lze umístit do města Carcassonne, ale jen omezeně – 
starostu jen do Zámku, vůz do jakékoli čtvrti s výjimkou Tržiště.

8.  rozšíření: Obě figurky lze umístit na hrad. Při vyhodnocení ale za starostu žádné 
body nezískáte, protože hrad nemá žádný symbol štítu. 

© 2005, 2016 
Hans im Glück Verlags-GmbH
Birnauer Str. 15 
80809 München
info@hans-im-glueck.de

REKLAMACE: V ojedinělých případech se stane, že ve hře chybí některá část herního materiálu.  
V takovém případě se nemusíte se hrou vracet do prodejny, ale můžete se obrátit přímo na nás.  

Napište mail na info@mindok.cz nebo zavolejte na 272 656 610,  
my vám chybějící herní materiál ihned pošleme.

Výhradní zastoupení 
pro ČR a SR:
MINDOK s.r.o.,
Korunní 810/104, Praha 10 
www.mindok.cz


