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Po přiložení kartičky dle obvyklých pravidel může hráč na tahu navíc 
postavit most. Most platí jako prodloužení cesty dál přes kartičku, 
na níž stojí. Most je možné postavit na právě přiloženou kartičku, 
nebo na kartičku s ní bezprostředně sousedící. Oba pilíře mostu 
musejí stát na louce (nikoli na části města, cestě, řece apod.). Po po-
stavení zůstává most stát na místě až do konce hry.

Další pravidla:
• �Nyní je možné přiložit kartičku tak, že cesta na ní navazuje na louku, pokud v ještě 

témže tahu postavíte na sousedící kartičku most, který cestu přes louku prodlouží. Na 
opačném konci však musí most opět navazovat na cestu, jiný most (viz další odrážku) 
nebo být na okraji herního plánu.

• �Je možné, aby na herním plánu stálo více mostů za sebou.
• Na jedné kartičce smí stát vždy nejvýše 1 most.
• Most lze postavit i na kartičku, na níž stojí libovolné množství figurek.

1. Přiložení kartičky

Mosty a hrady
Toto rozšíření nelze hrát samostatně – budete potřebovat základní  

hru Carcassonne, do níž ho můžete začlenit úplně nebo i jen částečně.  
Toto rozšíření můžete také libovolně kombinovat se všemi ostatními  

rozšířeními hry Carcassonne.
 

HERNÍ MATERIÁL

• �12 kartiček krajiny (označených symbolem , abyste je kdykoliv snadno rozlišili) 
z toho 8 kartiček s bazarem 

•12 žetonů hradů 

•12 dřevěných mostů 

PŘÍPRAVA HRY
12 nových kartiček krajiny zamíchejte mezi kartičky ze základní hry. Každému hráči přidělte 
žetony hradů a mosty takto:

Při hře ve 2–4 hráčích obdrží každý 3 žetony hradů a 3 mosty,

při hře v 5–6 obdrží každý hráč 2 žetony hradů a 2 mosty.

MOSTY
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Figurky se umísťují podle všech obvyklých pravidel na právě přiloženou kartičku. Pokud 
postavíte most na právě přiloženou kartičku, je možné svého družiníka (nebo jinou 
figurku) postavit na tento most. 

2. Umístění figurky družiníka

Most se při počítání bodů považuje za 
normální úsek cesty. Louky a města pod 
mostem nejsou mostem přerušené. 

3. Započítání bodů

Stavba mostu na kartičku sousedící  
s právě přiloženou kartičkou: Červený 
přiloží kartičku s cestou a obsadí ji svou 
figurkou. Protože cesta na právě přiložené 
kartičce nenavazuje na vedlejší kartičku, 
prodlouží červený svou cestu pomocí 
mostu postaveného na sousedící kartičku. 

Stavba mostu na právě přiloženou 
kartičku: Červený rozšíří svoje město. Protože 
na právě přiložené kartičce není cesta, která by 
navazovala na kartičku vlevo, prodlouží červený 
cestu obsazenou modrým hráčem pomocí mostu 
přes svoje město.

Takto nelze most postavit, protože jeho 
levý pilíř by stál na cestě.

Takto vypadá, když stojí dva mosty za 
sebou a jeden vede přes obsazený klášter.

Červený uzavře cestu s dvěma mosty  
a získá za ni 6 bodů. 
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Při stavbě hradu se body nepřidělují. Body se přidělují teprve v okamžiku, kdy je následně 
uzavřeno první území (město, cesta, klášter apod.), jehož alespoň jedna část se nachází 
v okolí hradu.

Okolí hradu zahrnuje obě kartičky, na nichž leží žeton hradu, plus dvě sousedící kartičky 
zleva i zprava – celkem tedy zahrnuje okolí 6 kartiček. Na alespoň jedné z nich se musí na-
cházet alespoň jedna část uzavřeného území, aby bylo možné získat body za obsazený hrad.

Hráč, jemuž právě uzavřené území patřilo, i hráč, který obsadil hrad, obdrží stejný počet 
bodů za uzavřené území. Poté se figurka z hradu vrátí do zásoby příslušného hráče, žeton 
Hrad zůstane na herním plánu ležet. 

3. Započítání bodů za hrad

Dojde-li k uzavření malého města (tj. města sestávají-
cího jen ze 2 částí), může se hráč, jenž v něm má svou 
figurku, rozhodnout, zda ho vyhodnotí jako obvykle  
(tj. obdrží 4 body), nebo zda v něm postaví hrad. 

To se provádí tak, že příslušný hráč položí na malé 
město jeden žeton Hrad ze své zásoby a figurku postaví 
na něj. Žeton zůstane na herním plánu ležet až do 
konce hry. Na rozdíl od malého města tím ovšem není 
hrad uzavřen.

3. Uzavření malého města a stavba hradu

HRADY

Červený přiloží označenou 
kartičku, čímž uzavře malé 
město. Místo aby získal 4 body 
a vzal si svou figurku zpět, 
položí na malé město svůj 
žeton hradu a postaví figurku 
na něj.

Kartičky a dosud prázdná místa 1–6 tvoří okolí 
hradu obsazeného červeným. Ten získá body, 
pokud bude následně uzavřeno některé z těchto 
území:

• �klášter na kartičce 1,
• �cesta na kartičce 1,
• �město na kartičce 3 nahoře,
• �město na kartičce 6 vpravo.

(Malé město na kartičkách 3 a 6 už bylo uza-
vřeno před stavbou hradu, takže za ně už body 
za hrad není možné získat.)
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Další pravidla:

• �Při stavbě hradu je jedno, zda malé město bylo již obsazené vaší figurkou před přiložením 
kartičky s jeho druhou polovinou, nebo zda na hrad postavíte figurku ze své zásoby. 

• �Za hrad obdržíte body za první následující uzavřené území v okolí hradu. Není možné 
nechat na hradě stát figurku déle, abyste získali body za území uzavřené později. 

• �Je jedno, zda za první následující uzavřené území někdo získá body. Za hrad získáte body, 
jako by se tak stalo. 

• �Pokud patří první následující uzavřené území témuž hráči jako hrad, obdrží body za uza-
vřené území dvakrát – jednou za samotné území, podruhé za hrad. 

• �Klášter leží v okolí hradu jen tehdy, pokud v něm leží sám klášter. Nestačí, že v okolí leží 
jen některá z osmi kartiček sousedících s klášterem. 

• �Dojde-li k uzavření několika území v okolí hradu současně, rozhoduje hráč, jemuž patří 
figurka na hradě, za které z nich získá body, vždy však jen za jedno.

• �Vedle sebe může stát i více neuzavřených hradů. Jakmile se přidělují body za jeden z nich, 
platí takový hrad jako uzavřené území i pro sousedící hrady a všichni příslušní hráči obdrží 
stejný počet bodů.

• �Hrad dělí louku stejně, jako ji dělilo původní malé město.

• �Za figurku na neuzavřeném hradu na konci hry nezíská příslušný hráč žádné body. Za 
hrad nelze získat žádné body za louky v sousedství.

BAZAR

Máte-li přiložit kartičku s bazarem, provedete nejprve jako obvykle všechny  
akce svého tahu: 1.  Přiložení kartičky, 2. Umístění figurky družiníka  
a 3. Započítání bodů. 

Modrý uzavře město a získá za něj 16 bodů. Protože jedna jeho část (na kartičce 6) leží 
v okolí hradu červeného a jde o první následující uzavřené území v okolí hradu, získá  
i červený 16 bodů. 
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Závěrečné vyhodnocení
Hrad na louce přinese při vyhodnocování sedláků 4 body za uzavřené město místo 3.

3 doky
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Nyní je uspořádán bazar, při němž se vydraží kartičky krajiny: hráč, který přiložil kartičku 
s bazarem, otočí tolik nových kartiček krajiny ze zásoby, kolik hráčů hraje hru. Soused po 
směru hodinových ručiček začíná – vybere si jednu z otočených kartiček a nabídne za ni 
určitý počet bodů (může to být i 0). Dále následují ostatní opět po směru hodinových 
ručiček, každý má právě jednu šanci nabídku zvýšit, nebo pasovat. Poté, co se vyjádří 
všichni hráči, musí se dražitel rozhodnout:
• �BUĎ sám kartičku koupí za nejvyšší nabídku, přičemž nejvýše nabízejícímu hráči ode-

vzdá příslušný počet vítězných bodů, NEBO
• �kartičku prodá nejvýše nabízejícímu hráči a od něj dostane příslušný počet vítězných 

bodů.
Předané vítězné body zaznamenáte tak, že danému dotčenému hráči body na počítadle 
odeberete, resp. přidáte.

Pokud je dražitel jediným hráčem, kdo učinil nabídku, body se mu uberou, ale nezíská je 
nikdo. Je možné nabídnout i více bodů, než kolik právě máte. Zejména na začátku partie 
je možné, že skóre některého hráče bude záporné. Kdo nějakou kartičku vydraží, dražby 
dalších kartiček se neúčastní. Po vydražení první kartičky je dražitelem další hráč po směru 
hodinových ručiček, který dosud kartičku nezískal, atd. Poslední kartičku si poslední zbylý 
hráč bere zdarma. Po ukončení bazaru má tedy každý hráč 1 kartičku a proběhne úplně 
obvyklé kolo hry, v němž nikdo nedobírá žádné další kartičky, ale přikládá kartičky získané 
v bazaru. Začíná hráč, jenž byl prvním dražitelem (tj. hráč po levici hráče, který přiložil 
kartičku s bazarem).

Zákaz řetězení: Pokud se v bazaru objevila další kartička s bazarem, při jejím přiložení se 
nový bazar nekoná. Teprve poté, co byly přiloženy všechny kartičky získané v bazaru, může 
dojít k uspořádání nového bazaru.
Varianta bazaru bez dražby: I v této verzi se otočí a vyloží tolik kartiček, kolik je hráčů ve 
hře. Soused po směru hodinových ručiček hráče, který kartičku s bazarem vyložil, však vybra-
nou kartičku nedává do dražby, ale rovnou si ji vezme a hned provede svůj normální tah. 

Tak se pokračuje dál, dokud každý nedostane a nepřiloží jednu kartičku. Poté hra pokra-
čuje jako obvykle. 

4. Pořádání bazaru

Příklad ze hry tří hráčů: 

Červený přiloží kartičku s bazarem. Poté vyloží 3 nové kartičky 
lícem nahoru do dražby.

1. �Jako první je na řadě modrý, vybere si jednu z nich  
a nabídne za ni 2 body. Černý pasuje, červený nabídne  
3 body. Modrý kartičku chce, takže „zaplatí“ červenému  
3 body – jeho skóre se sníží o 3 body, skóre červeného  
se o 3 body zvýší. 

2. �Dále je na řadě černý, vybere si kartičku a nabídne za ni 2 body. Červený nabídne  
3 body, modrý už je ze hry. Černý přenechá kartičku červenému a získá od něj 3 body. 

3. �Poslední kartičku získá černý zdarma.

Počínaje modrým, každý provede svůj normální tah s právě získanou kartičkou.

M
osty 

a hrady



6

Tento přehled slouží jen jako reference pro ujasnění. Nehrajete-li s příslušnými rozšíře-
ními, můžete ho ignorovat.

Přehled kombinace pravidel jednotlivých variant hry

MOST
Na most lze postavit následující figurky: 1. rozšíření: velká figurka, 2. rozšíření: 

stavitel, 5. rozšíření: vůz, 10. rozšíření: ředitel.
4. �rozšíření: na jedné kartičce může stát most i věž. Uspořádejte obě figurky tak, aby se 

vešly.
10. �rozšíření: Most lze postavit i přes šapitó. Na cvičišti artistů lze postavit most jen 

tehdy, nejsou-li na něm žádní artisté. 

HRAD
Na hrad lze postavit následující figurky: 1. rozšíření: velká figurka, 5. rozšíření: vůz, 

starosta (ovšem hrad nemá žádný štít, takže vám starosta zde nepřinese žádné body), 
10. rozšíření: ředitel.

Dodatečné body u 1. a 9. rozšíření: za cestu s hostincem a město s katedrálou  
(1. rozšíření) dostane dodatečné body i hráč, který obsadil hrad, stejně jako za 
klášter a svatyni s vinohradem (9. rozšíření). 

2. �rozšíření: Při vyhodnocení sedláka s prasátkem platí hrad za 5 bodů.
3. �rozšíření: Drak nežere figurky na hradě a k figurce na hradě lze umístit vílu, která 

vám přinese obvyklý bod. 
4. �rozšíření: Pomocí funkce věže nelze zajmout žádnou figurku na hradě.  
5. ��rozšíření: Pro účely vyhodnocování statku získají příslušní hráči za hrad o 1 bod více 

než za uzavřené město.
6. rozšíření: Pro účely kartičky a žetonu Král se hrad jako uzavřené město nepočítá.

10. �rozšíření: Figurka na hradě se počítá též při vyhodnocování kartičky Místo pro 
manéž, kde stojí šapitó (nachází-li se alespoň 1 polovina obsazeného hradu v okolí 
Místa pro manéž). Pyramida artistů není území a její vyhodnocení tak nemá vliv na 
vyhodnocení hradu.

BAZAR
2. �rozšíření: Dojde-li přiložením kartičky s bazarem k prodloužení cesty se stavitelem 

nebo rozšíření města se stavitelem, proběhne nejprve celá dražba včetně přiložení 
všech v něm získaných kartiček a teprve poté provede hráč, jemuž patří stavitel, svůj 
dodatečný tah.

3. �rozšíření: Dojde-li v  rámci přikládání kartiček získaných v  dražbě k  přiložení 
kartičky se symbolem draka, dojde nejprve k přemístění figurky draka dle obvyklých 
pravidel. Teprve poté se pokračuje v přikládání kartiček získaných v dražbě. 
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